Om oss

om-oss-bild

Bakgrund

Daniel Joannou och Magnus Wallin startade Rå Epok – sushi på skånska- på Klostergatan i hjärtat av Lund våren 2010. Grundidén var att på ett nytt, miljömedvetet sätt servera lokal och grymt god take away-sushi och konceptet togs emot väl av Lundaborna.

Under de nästkommande tio åren växte rörelsen stadigt och man etablerade framgångsrika enheter under Rå Epoks flagg i Helsingborg, Ängelholm och Malmö. Längst vägen har man kammat hem miljöpriser och diplom, drivit debatter, skapat rubriker och vunnit ”sushi-SM”.

Hösten 2019, efter att ha varit verksamma i nära tio år år, togs beslutet att avveckla konceptet.

”Efter att ha drivit Rå Epok i snart tio år känner vi att vi inte kommer längre och för att fortsätta utvecklas och vara konkurrenskraftiga även i framtiden krävs en nystart. Rå Epok avvecklas denna vinter men ur askorna reser sig REKO SUSHI & BOWLS. Med skarpare och tydligare profil och med ett utvecklat hållbarhetstänk höjer vi ribban ytterligare och välkomnar nya och gamla kunder in i en ny era med miljöschysst och fantastisk god sushi i olika format”

skriver Daniel Joannou och Magnus Wallin i ett pressmeddelande i december 2019.

Sveriges första HELT miljömärkta sushikedja

Sveriges första HELT miljömärkta sushikedja

omoss-msc-asc

MSC- och ASC-certifierade

Gällande fisk och skaldjur jobbar vi uteslutande med de trovärdigaste och mest rigorösa miljömärkningarna som finns på marknaden – MSC och ASC. MSC-märkningen vilar på vetenskapliga studier om hållbart fiske och är den mest pålitliga miljömärkningen inom fältet världen över. Märkningen omfattar vildfångad fisk och säkerställer att fisket sker på ett livskraftigt bestånd samt att fisken fångas med minimal påverkan på havsmiljön. ASC-märkningen omfattar istället odlad fisk. Här granskas miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de ska vara ansvarsfulla utifrån olika hållbarhetskriterier. Vi använder bara MSC- och ASC-certifierad fisk och skaldjur. Våra räkor och tonfisk kommer ifrån ett MSC-certifierat hållbart fiske. Vår lax och vanameiräka kommer ifrån en ansvarsfull ASC-certifierad odling. Vi är MSC- och ASC-certifierade och först i Sverige med att uteslutande servera miljömärkta arter på menyn. 

“Vi är väldigt glada att REKO SUSHI & BOWLS väljer att certifiera sina restauranger. Att de blir den första sushikedjan i Sverige som endast serverar miljömärkta fisk- och skaldjursprodukter känns otroligt inspirerande, och vi får hoppas att fler följer i samma fotspår” säger Linnea Engström Programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, i ett pressmedelande i december 2019.  Vill du vill läsa mer om MSC- och ASC-märkningar, klicka här  och klicka här 

Stort ekologiskt grönskaksutbud

Våra viktigaste grönsaker som samspelar med fisken i vår sushi är avokado och gurka, och här har vi lyckats säkra tillgång på ekologiska alternativ året runt. På våra enheter serverar alltså bara avokado och gurka som är ekologisk. Även gällande resterande råvaror siktar vi mot ekologiskt, fast här styrs vi av tillgång. Genom att välja ekologiskt säkerställs att konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel inte används i odlingsprocessen. Det handlar om såväl redighet som etik och den som väljer ekologiskt ska vara säker på att maten svarar mot de krav som reglerna, dvs EU-förordningen, ställer. Läs mer här 

image_omoss_gront
image_omoss_gront

Stort ekologiskt grönskaksutbud

Våra viktigaste grönsaker som samspelar med fisken i vår sushi är avokado och gurka, och här har vi lyckats säkra tillgång på ekologiska alternativ året runt. På våra enheter serverar alltså bara avokado och gurka som är ekologisk. Även gällande resterande råvaror siktar vi mot ekologiskt, fast här styrs vi av tillgång. Genom att välja ekologiskt säkerställs att konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel inte används i odlingsprocessen. Det handlar om såväl redighet som etik och den som väljer ekologiskt ska vara säker på att maten svarar mot de krav som reglerna, dvs EU-förordningen, ställer. Läs mer här 

svenskt-kott

Svenskt kött och fågel

Kycklingen och nötköttet som vi gör våra REKObowls med är alltid noga utvalt från svenska gårdar. Att välja lokalt kött och fågel minskar klimatpåverkan och säkerställer lägsta möjliga användning av antibiotika. Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag och vill du veta mer om varför du bör välja lokalt, klicka här

jagarreko