Snart öppnar Sveriges första helt miljömärkta sushikedja
En ny sushiera står för dörren. Den 2:e januari 2020 slår krögarparet Daniel Joannou och Magnus Wallin upp dörrarna för REKO SUSHI & BOWLS – Sveriges första sushirestauranger som uteslutande serverar miljömärkta arter på menyn. Man lutar sig på de mest rigorösa och trovärdiga miljömärkningarna gällande odlad och vildfångad fisk och skaldjur – MSC-märkningen och ASC-märkningen, och man fick sitt koncept certifierat så sent som i början av december. Konceptet har av branschexperter och media kallats för ‘Sveriges första miljösushi’, det är banbrytande i sitt slag och krögarparet med personal är taggade att dra igång.
”Som tidigare kommunicerats kommer Rå Epok som varumärke att avvecklas denna vinter. Efter att ha drivit konceptet i tio år känner vi att vi inte kommer längre, men vad som också kommunicerats är att vi kommer arbeta vidare. Motivationen och hungern finns där, vi har bra lokaler och, framför allt, fantastisk personal. Att inte ta vara på det vore idioti. Men för att fortsätta utvecklas och vara konkurrenskraftiga även i framtiden krävs en nystart. Då ingenting varit helt klart tidigare har vi inte kunnat gå ut med något men nu kan vi stolt meddela att de sista pusselbitarna fallit på plats. Sushi är vi bäst på, hållbarhet brinner vi för och bowls ligger i tiden, och med vår samlade kompetens och erfarenhet i bagaget spänner vi nu bågen ytterligare när vi lanserar detta nya, fräscha och grymma sushikoncept – REKO SUSHI & BOWLS
REKO SUSHI & BOWLS kommer att ta över driften av verksamheterna där Rå Epok tidigare har huserat, dvs på Klostergatan i Lund, på Pålsjögatan i Helsingborg, på Vaktgatan i Ängelholm och på Sergels väg i Malmö. Konceptet har en tydlig och modern profil med ett utvecklat hållbarhetstänk, och affärsidén går ut på att servera den bästa sushin och bowlsen i Sverige. Hållbarhet och miljömedvetenhet är grundstenar i verksamheten vilket innebär att vi tillhandahåller stort ekologiskt grönsaksutbud med säkrad tillgång året runt på ekologisk gurka och avokado, våra viktigaste ingredienser på grönsakssidan. Men, framför allt, är vi helt MSC- och ASC-certifierade. MSC och ASC är de mest rigorösa och trovärdiga miljömärkningarna i världen och vi lutar oss helt på dessa märkningar i vår verksamhet. Detta innebär att vi uteslutande kommer att servera miljömärkta arter på menyn, och det är vi först med i Sverige!
När vi beslutade oss för att avveckla Rå Epok hade vi flera alternativ. Att det blev denna väg känns helrätt och att kunna erbjuda våra trogna och lojala kunder ett nytt hållbart och ännu bättre sushialternativ är en fantastisk stolthet och något vi är mycket nöjda över. En större satsning på bowls öppnar även upp för en ny kundkrets som vi ser fram emot att stifta bekantskap med. Med dessa ord välkomnar vi nya och gamla kunder in i en ny sushiera byggd på hållbarhet, miljömedvetenhet och fantastisk god sushi i olika format.”
– Daniel Joannou & Magnus Wallin, grundare av REKO SUSHI & BOWLS
Från MSC centralt välkomnar man initiativet: “Vi är väldigt glada att REKO SUSHI & BOWLS väljer att certifiera sina restauranger. Att de blir den första sushikedjan i Sverige som endast serverar miljömärkta fisk- och skaldjursprodukter känns otroligt inspirerande, och vi får hoppas att fler följer i samma fotspår. Allt fler får upp ögonen för MSC-märket och bryr sig om att fisken är hållbart fångad, så detta är positivt både för medvetna konsumenter och för livet i havet”, säger Linnea Engström Programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.
REKO SUSHI & BOWLS öppnar dörrarna för första gången den 2:e januari kl. 11.00 och alla fyra enheter kommer att servera sushi och bowls för såväl lunch- som kvälls-takeaway.