OM OSS

Daniel Joannou och Magnus Wallin startade Rå Epok – sushi på skånska- på Klostergatan i hjärtat av Lund våren 2010. Grundidén var att på ett nytt, miljömedvetet sätt servera lokal och grymt god take away-sushi och konceptet togs emot väl av Lundaborna.

Under de nästkommande tio åren växte rörelsen stadigt och man etablerade framgångsrika enheter under Rå Epoks flagg i Helsingborg, Ängelholm och Malmö. Längst vägen har man kammat hem miljöpriser och diplom, drivit debatter, skapat rubriker och vunnit ”sushi-SM”.

Hösten 2019, efter att ha varit verksamma i nära tio år år, togs beslutet att avveckla konceptet.

”Efter att ha drivit Rå Epok i snart tio år känner vi att vi inte kommer längre och för att fortsätta utvecklas och vara konkurrenskraftiga även i framtiden krävs en nystart. Rå Epok avvecklas denna vinter men ur askorna reser sig REKO SUSHI & BOWLS. Med skarpare och tydligare profil och med ett utvecklat hållbarhetstänk höjer vi ribban ytterligare och välkomnar nya och gamla kunder in i en ny era med miljöschysst och fantastisk god sushi i olika format”

skriver Daniel Joannou och Magnus Wallin i ett pressmeddelande i december 2019.

HÅLLBARHETSPIONJÄRER 

Gällande fisk och skaldjur jobbar vi uteslutande med de bästa råvarorna det går att få tag i. Det innebär att för all fisk och skaldjur vi köper gör noga avvägningar, samt förhåller oss till trovärdiga, pålitliga källor och märkningar. Exempel på märkningar vi letar efter kan vara KRAV, WWFs fiskguide, ASC, MSC eller Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Genom att leta på detta sätt ser vi till att vi till att fisken kommer från livskraftiga bestånd och är fiskade med minimal påverkan på havsmiljön. Dessutom säkerställs att fisk och skaldjur har odlats med viktiga miljö- och sociala aspekter i åtanke.

Vi har ända sedan starten 2010 legat i framkant när det kommer till att servera hållbar, miljöschysst fisk, och har alltid anpassat vårt utbud efter var tids rådande rekommendationer. Vi är hela tiden på tårna, och är inte rädda för att hitta nya vägar framåt. Det som är bra idag kanske ersätts av något ännu bättre imorgon.

Det är så vi ser till att alltid servera hållbar, schysst och klimatsmart fisk och skaldjur.

LOKALT FOKUS

Vårt hållbarhetstänk fortplantas i hela organisationen och vi tar aktiva val för varje råvara. På grönsakssidan strävar vi efter att alltid arbeta utifrån lokala alternativ och går inte det ser vi gärna att råvarorna är ekologiska. Denna ambition balanserasutifrån tillgång och säsong. Gällande riset så väljer vi ris från EU. Genom att handla lokalt främjas den lokala näringen samtidigt som vi bidrar till mindre utsläpp. Att handla ekologiskt stävjer användandet av konstgödsel och syntetiskt framställda bekämpningsmedel. Ris från EU säkerställer kortare transporter och lägre bevattningsgrad. Mycket av vår mat serveras i svensktillverkade FSC-märkta förpackningar av förnybart material

BÄSTA SUSHIN – GRYMMA BOWLS

Med en stark ambition av att alltid servera mat av högsta kvalitet och och ett hållbarhetstänk genom hela verksamheten, skapas förutsättningar för en sushi- och bowlsupplevelse utöver det vanliga. Både för mage, mun och miljö. Vår engagerade och välutbildade personal jobbar stenhårt för att alltid ge dig det där lilla extra när du väljer att besöka oss. Vi skapar fräsch, smakrik och visuellt vacker mat. Hos oss får du den bästa sushin och de grymmaste bowlsen. Välkommen!